Casa da Prisca recepty

NADÝCHANÝ CITRÓNOVÝ KOLÁČ

Příprava velmi snadná 

Ingredience:

3 vajíčka
200 g cukru moučka
300 g hladké mouky
1 čajovou lžičku kypřícího prášku
100 g změklého másla
citrónovou kůru ze tří malých citrónů
1 balení Citrónového krému Casa da Prisca

Postup:

Vejce rozšleháme s cukrem moučka dokud nenabudou na objemu. Směs by měla mít nadýchanou bělavou texturu a zhruba nabýt dvakrát na objemu. Přidáme citrónovou kůru a změklé máslo. Vše dobře prošleháme. Do směsi přesejeme postupně mouku s kypřícím práškem. Šleháme dokud se na těstu netvoří bublinky. 
Troubu předehřejeme na 180 ° C. Pečící plech vymažeme a vysypeme moukou. Těsto vylijeme na plech a uhladíme stěrkou. V pravidelných rozestupech lžičkou do těsta ponoříme kopeček citrónového krému Casa da Prisca. Podle velikosti plechu udělejte 5-7 hromádek v každé řadě. V předehřáté troubě pečeme asi 20 minut. Dezert po 15 minutách zkontrolujte jestli není těsto moc vysušené. Po vystydnutí krájejte na čtverečky. V každém by měl být uprostřed kopeček krému. Jako ozdobu poprašte moučkovým cukrem. 

 

PIZZA SE ŠUNKOU, FÍKY A KARAMELIZOVANOU CIBULKOU S PORTSKÝM VÍNEM A BALSAMIKEM

Ingredience:

100ml teplého mléka
1 polévkovou lžíci olivového oleje
1 vejce
1 čajovou lžičku soli
1 polévkovou lžíci cukru
1 čajavou lžičku sušeného česneku
200 g hladké pšeničné mouky
1 čajovou lžičku sušeného droždí nebo 7g čerstvých kvasnic
Pečící papír

 

Na zdobení pizzy:

1 balení karamelizovaných cibulek s portským vínem a balsamikem od Casa da Prisca
150g na plátky nakrájené šunky
4 čerstvé fíky nakrájené na půlměsíčky
Rajčatový základ (nejlepší je Mutti)
Pečenou papriku (můžete si ji upéct čerstvou v troubě nebo koupit již naložené)
Mozzarella sýr
Lístky oregana

Postup:

Těsto můžete hnětat ručně nebo v robotu. Budete-li hnětat ručně začněte tím, že si do mísy přesejete mouku, přidáte vejce, olivový olej, sůl, cukr, sušený česnek a na konci droždí. Ingredience zpracujte a pak přidávejte postupně mléko. Pokud jste se rozhodli použít čerstvé droždí ve vlažném mléku ho rozdrobte a rozmíchejte. ! Ujistěte se, že mléko je vlažné, měli by jste do něj bez problému strčit Váš prst, jinak kvasnice v příliš horkém mléce zabijete a těsto nevzejde! Těsto by se mělo začít odlepovat a být poddajné. Ujistěte se, že jsou ingredience v těstu dobře propojeny, těsto má jednotnou barvu. Pokud se těsto příliš lepí na ruce nebo na pracovní plochu přidejte trochu mouky. 

Jestli jste si pro hnětení vzali na pomoc robot začněte nejdříve tekutými ingrediencemi a potom přidejte pevné.

Z těsta vypracujte kouli, přikryjte jí utěrkou nebo fólií a dejte jí na 30 minut odpočinout. Těsto by mělo nabýt zhruba dvakrát na objemu.

Předehřejte troubu na 200ºC na program pečení ze shora i zdola.

Vál posypte trochou mouky, položte na něj těsto a s pomocí válečku vyválejte placku (spíš tenčí než tlustší, protože těsto v teplé troubě ještě trochu nakyne). Placku přesuneme za pomoci válečku na pečící papír připravený na plechu. Celý povrch placky potřeme rajčatovým základem. Šunku nakrájenou na proužky poklademe pizzu a přidáme nakrájené fíky a pečené papriky na půlměsíčky. Po tom lžičkou nahodile rozprostřeme karamelizovanou cibulku po ingrediencích, kterými jsme pizzu nazdobili. Nakonec dáme plátky nebo kousky mozzarelly a lístky oregana. 

V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut nebo dokud nejsou okraje pizzy zlatavé.

KŘEHKÉ A JEMNÉ MÁSLOVÉ SUŠENKY

Ingredience:

275 g hladké mouky
200 g změklého másla
60 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru

Postup:

Všechny přísady zpracujeme na vále v hladké těsto, rozdělíme na dvě části a vyválíme válečky o průměru 4 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně půl hodiny, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici.


Válečky rozkrájíme na plátky silné asi 5 mm, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháme větší rozestupy, těsto při pečení nabyde. Přitlačením hrotů vidličky naplocho vytvoříme na plátcích ozdobu.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 10 minut. Po upečení necháme sušenky ještě 5 minut odležet na plechu a poté je přeneseme vychladnout na rošt. Před servírováním je namažte rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout. Pokud už se nemůžete dočkat vezměte si k ruce pomerančový džemem a namažte si sušenku než se do ní zakousnete.
@recept by laskominyodmaryny děkujeme