„Bísaro Transmontano", domorodé portugalské prasata

Prasata plemene Bísaro "Transmontano" jsou chována tradičním způsobem na rozsáhlých pastvinách a krmena produkty místního zemědělství, kde je chovatelé nechají se volně toulat. Prasata se mohou volně toulat většinu svého času v přilehlých parcích. Farmy musí mít dostatečnou plochu k produkci krmiv pro zvířata, stejně jako dostatek prostoru pastviny. Ustájení probíhá pouze v zimě. V říjnu a listopadu chovatelé berou svá zvířata ke kaštanovým stromům a využívají spadaných kaštanů jako potravy. Krmivo vepřů je různorodé v závislosti na ročním období a obilovinách (obvykle pšenice, kukuřice, žito a oves), které v danou dobu rostou. Ty jsou doplněny o zeleninu, různé ovoce, zelené obiloviny, ořechy atd.

Historicky bylo nutné uchovat maso po celý rok, a tak se z něj tradičně vyrábí velké množství masných výrobků včetně: salámků („salpicões“), klobásek („chouriças“), uzených malých salámků („butelos“), uzených klobás („alheiras“), sladké uzené klobasy s medem, mandlemi a vlašských ořechy a šunek, mezi jinými výrobky.

Maso z plemene Bísaro je velmi oceňováno i v tradičních pokrmech, jako je vepřová pečeně nebo dušené Trás-os-Montes s  fazolemi. Maso plemene Bísaro z oblasti Tras-os-Montes má méně tuku než jiná plemena vepřů a proto je ideální pro výrobu vynikajících salámů. Je také výrazně levnější než salámy z Iberijského černého prasete.

Vepři Bísaro jsou chováni v bývalé rodinné usedlosti jménem AgroBacorinho, která se nachází ve městě Freches. Zde se prasata volně pohybují venku a živí se přírodními plodinami a krmivem. Výsledkem této metody udržitelného chovu je pevné, ale jemné maso jako stvořené pro výrobu vysoce kvalitních klobás. Tyto vynikající masné produkt obohacují nejen gastronomii Portugalska, ale uspokojí i ty nejnáročnější chutě po celém světě.

Tradiční znalosti o chování vepřů zejména o složení jejich potravy jsou přenášená z generace na generaci již po staletí. Kvalita surovin a drsné klima regionu daly vzniknout slavnému uzenému vepřovému nebo- li „fumeiro“ z Trás-os-Montes, které se těší oblibě i u těch nejnáročnějších gurmánů.
Maso plemene Bísaro je vysoce kvalitní a má perfektně vyvážený obsah tuku, díky kterému je maso krásně mramorované a má výraznou chuť a vůni. Maso nese certifikaci PGI a PDO, která je nejen známkou původu, ale i zárukou kvality.


Sleva na první objednávku